Spørgsmålene er mange – når vi taler om tomme butikslejemål
Det skæmmer øjet, skader den øvrige handel og signalerer udfordringer i området. Men hvad kan vi gøre ved det? Hvorfor bliver lokalet eller bygningen ikke lejet ud? Hvem er udlejeren? Det forfalder? Hvorfor gør de ikke noget?
Det sker at udlejeren har flere ejendomme, og prioriterer måske ikke det tomme lejemål særlig højt. Ofte bor ejendomsejeren ikke i byen eller området, og ser derfor ikke hvor meget det tomme lejemål skæmmer og skader den øvrige handel. Hvad gør vi? Hvordan får vi ejendomsejeren i tale? Hvad skal der til for at ejendomsejeren engagerer sig i området?
Den konstruktiv dialog
I BID arbejdet gør vi alt for at få ejendomsejerne til at sidde med ved bordet, så vi sammen kan få en konstruktiv dialog om hele området. Det er ofte nødvendigt at vi kontakter ejendomsejeren, og tager en snak om hvad de får ud af at være med. For at få ejendomsejerne i tale, er man nød til at tage fat i alle parter i et område. Det kræver indblik, viden, tålmodighed og mod til nytænkning og forandring af mange ejendomsejeres tankegang og måske også forretningsmodel.
Det skal dog understreges at der heldigvis også er mange ejendomsejere der har set gevinsten i, at engagerer sig i et område. Latinerkvarteret i Vejle Midtpunkt er et fremragende eksempel på dette. Her bliver der ikke kun investeret i bygningerne indvendigt. Her tænker man på det samlede billede, facader, blomsterkummer, bymøbler, skiltning og udsmykning som passes ind i den samlede byrums løsning. Resultatet taler for sig selv.
I BID arbejdet rundt i landet oplever jeg mange tomme lejemål, det er ikke kun i landsbyerne man er presset. Det er også mange tomme lejemål i de større byer i Danmark. Jeg var i Odense i Juli, og gik en tur i gågaderne. Der var især en gade jeg bed mærke i, det var Kongensgade, der var over 13 tomme lejemål. Det er ikke kun de små byer der er udfordret, det gælder også de store byer rundt i landet.
De store udfordringer
Udfordringen er svær at løse, både internettet, byplanlægningen for år tilbage, placering af aflastningscentre ved indfaldsvejene uden for byen og detailhandlere der ikke følger med tiden, er alle en del af årsagen til de tomme lejemål. En af løsningerne er at alle arbejder sammen i et område, både detailhandlen, ejendomsejere, foreninger, borgere og kommunen. Der er ingen der kan løse dette alene, det kræver at alle ser fremad og arbejder sammen. Det bedste resultat opnåes, når ejendomejerne kommer på banen og bliver en aktiv medspiller. Det har vi gode erfaringer med hos BIDdanmark.
Her kan i se en god løsning fra Randers på tomme facader, den er simpel men løser på den korte bane, det gimme syn en tom facade giver i en handelsgade – læs her